ICT en Techniek

3D printing in Nederland een groot succes

dinsdag, 14-4-2015  

In de laatste decennia heeft 3D printing veel terrein gewonnen. Zo zijn er al veel mensen die thuis een 3D printer hebben staan en ook in het bedrijfsleven wordt 3D printing voor diverse doeleinden gebruikt. Zo printen architecten tegenwoordig vaak een gebouw in het klein uit om te presenteren en worden 3D printers gebruikt om te experimenteren met producten en kleine aanpassingen. Daarnaast heeft elk ziekenhuis wel een 3D printer staan om een kunst heup of iets dergelijks te printen. Maar zelfs het printen van organen wordt al uitgeprobeerd. Ook in Nederland is 3D printing steeds meer in opkomst. Er worden steeds meer toepassingsgebieden voor 3D printing ontdekt. Zo wordt het nu ook al bij de tandarts gebruikt en zijn er start ups die enorm veel geld verdienen met het gebruiken van 3D printing. In dit artikel willen we twee gebeurtenissen die met 3D printen te maken hebben beschrijven. Aan de ene kant een erg innovatieve ontwikkeling in het 3D printen waar de printers gebruikt zullen gaan worden in de tandheelkundige zorg. Aan de andere kant gaan we een ontwikkeling beschrijven waar een bedrijfje erg succesvol is geworden met particulieren te verbinden die gebruik willen maken van 3D printen.

3D printing bij de tandarts

Stel u eens voor dat u naar de tandarts gaat en hij u zegt dat u een kroon moet. Dit duurt meestal weken en kan heel prijzig zijn. Binnenkort kunnen tandartsen echter meteen terugkomen met een perfect passende kroon voor uw gebit. Een onderzoeksbureau heeft namelijk voorspeld dat het heer normaal kan worden dat tandartsen gaan werken met 3D printing en dingen zoals kronen gewoon zelf gaan printen. In 2025 zal de 3D printing industrie waarschijnlijk een groei door hebben gemaakt van meer dan 500 procent, en het onderzoeksbureau verwacht dat tandartsen een van de grootste spelers zullen gaan worden. Door deze voorspelling zijn er meerdere producenten die 3D printers maken die speciale printers aan het ontwerpen zijn voor de tandheelkundige markt. Het idee is dat er mogelijkheden op de printer komen die het gebit kunnen scannen en projecteren. Op basis hiervan kan dan met berekeningen een perfecte kroon of kies worden geprint die precies in uw gebit past. Zo kunnen medische implantaten worden gemaakt die exact op de patiënt zijn afgesteld en ze hoeven dus niet meer een kies te bestellen en die aan te passen. Als u nagaat dat in de Verenigde Staten alleen al meer dan negentigduizend tandheelkundige operaties plaats vinden ziet u dat het een enorme potentiële markt is. Als tandartsen met 3D printing gaan werken zou dit voor de VS alleen al een verkoop van 180 miljoen kunnen opleveren. Als u dit dus wereldwijd trekt dan ziet u dat er heel veel 3D printers kunnen worden verkocht in de tandheelkundige zorg. Aangezien de toepassing van 3D printing niet heel veel veranderingen in de tandheelkundige zorg betekent is het zeer aannemelijk dat deze sector een van de eerste zal zijn die het zal accepteren en in veelvoud zal gaan gebruiken. Zoals de analist Tim Shepherd zei is 3D printing de hype voorbij en is dit als product op weg om een serieuze groei te gaan doormaken. Eerst was het meer een gadget voor mensen en nu kunnen 3D printers ook echt innovatieve dingen maken en ons uitdagen in ons denken. Ook worden de producten steeds van betere kwaliteit en wordt het steeds gemakkelijker om de printers te gebruiken. Kortom, de 3D printer zal steeds meer op het toneel verschijnen.

Succesvolle start up in Nederland

Een van de meest succesvolle start ups die met 3D printing te maken hebben is 3D Hubs. Dit is een bedrijf dat vraag en aanbod van 3D printing bij elkaar brengt. Er zijn namelijk zo langzamerhand redelijk veel particulieren met een 3D printer, maar heel veel van deze printers worden weinig gebruikt. Aan de andere kant is er veel vraag naar het 3D printen van dingen, maar veel mensen hebben niet het geld om zelf een printer aan te schaffen. Wat de mensen van 3D Hubs hebben bedacht is dat ze deze twee dingen met elkaar willen verbinden. Dus de mensen die een printer hebben maar hem niet veel gebruiken en de mensen die wel eens wat willen printen maar geen geld hebben om zelf een 3D printer aan te schaffen. Hiervoor hebben ze een systeem opgezet waar mensen een advertentie kunnen plaatsen en contact met iemand kunnen opnemen met een 3D printer. Ze kunnen dan hun ontwerp naar deze mensen sturen en vervolgens het object ophalen of gewoon laten opsturen. Het idee is in essentie erg simpel, gewoon mensen met gelijke interesses verbinden. Maar er is gemerkt dat het enorm gewild is en dus succesvol. Het bedrijf zelf verdient door een percentage van de printkosten te vragen. Het hele betalingsproces verloopt ook via de website en hier kan dus niets mee mis gaan. De mensen die het meest gebruik maken van de diensten van 3D Hubs zijn mensen die als hobby eens willen 3D printen en ook designers die af en toe een prototype willen uitprinten om te testen. Ze denken dat aan deze mensen het meeste geld is te verdienen. Vanwege het grote succes van 3D Hubs hebben ze onlangs een grote investering gekregen. Ze willen nu gaan uitbreiden naar Amerika en meer mensen aannemen om hun ideeën verder uit te werken en het bedrijf nog succesvoller te maken. Wilt u nu meer informatie over 3D printing ga dan naar de website www.llowlab.nl. Zij leveren de beste 3D printers voor betaalbare prijzen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.