Bedrijven en Bedrijfsleven

Asbest verwijderen

maandag, 24-8-2015  

Het verbouwen van je woning kan om verschillende redenen. In de eerste plaats plannen veel mensen een verbouwing omdat ze niet tevreden zijn met de huidige woning. De keuken moet anders, het huis is te klein of er zijn dingen niet mooi. Je kunt daarom een uitbouw plaatsen, dakkapellen toevoegen of alleen de binnenkant aanpakken. Een verbouwing gebeurt echter ook wel eens om praktische redenen. Oudere gebouwen gaan op den duur slijtage vertonen, wat betekent dat je woning zijn primaire functie niet goed meer kan vervullen. Je huis is in de eerste plaats je bescherming tegen invloeden van buitenaf. Regen, wind en andere natuurverschijnselen kunnen je gezondheid in gevaar brengen en ook andere mensen kunnen jou en je spullen kwaad doen. Vroeger had men meer te vrezen van wilde dieren, tegenwoordig is het juist de medemens waar je voor moet uitkijken. Een verbouwing kan echter noodzakelijk zijn als je wilt dat je woning je het broodnodige onderdak blijft bieden. Een lek dak kan bijvoorbeeld funest zijn voor je woonplezier en de veiligheid van het gezin in het geding brengen. Een verbouwing is dan onvermijdbaar en als je dit goed aanpakt, hoeft het helemaal niet zoveel tijd en geld te kosten. Waar je echter altijd rekening mee moet houden is de mogelijkheid dat er asbest is gebruikt bij het bouwen van je woning. Asbest is een stof die vroeger veel werd gebruikt in de bouw, maar waarvan pas later de schadelijke invloed op de gezondheid ontdekt is. Asbest verwijderen is daarom een zeer gevaarlijke aangelegenheid, die het beste kan worden uitbesteed aan een bedrijf dat hier in gespecialiseerd is. Asbest verwijderen is een gevaarlijk en lastig proces, dat heel negatief kan uitpakken als het niet goed wordt gedaan. Besteed daarom asbest verwijderen altijd uit aan een professional.

Asbestinventarisatie en asbest verwijderen

Een verbouwing kan op verschillende niveaus plaatsvinden. Ten eerste kun je een aanbouw doen of een dakkapel toevoegen, wat een relatief gemakkelijke ingreep is. Het vervangen van het dak of het aanpassen van de structuur en indeling van de woning is echter een ander verhaal. Als het huis gebouwd tussen 1945 en de jaren ’80, is er een reële kans dat er ergens asbest is gebruikt. Asbest was een goedkope, maar duurzame en sterke stof die veel gebruikt werd in onder andere daken, leidingen en golfplaten en als isolatie van bijvoorbeeld elektrische bedrading. In vaste vorm kan asbest geen kwaad, maar bij asbest verwijderen is dit een ander verhaal. Wanneer je asbest verwijderen gaat, breekt het asbest af in kleine stukjes en komen de vezels vrij, die alleen in losse vorm schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij asbest verwijderen moet daarom goed worden opgelet dat de vezels zoveel mogelijk heel blijven en dat ze niet worden ingeademd. Asbest verwijderen kun je om deze reden het beste niet zelf doen, maar uitbesteden aan een bedrijf dat zowel ervaring als middelen heeft om dit zo veilig mogelijk te doen. Het zelfde geldt voor het inventariseren van asbest in je woning. Als je vermoedt dat er asbest gevonden kan worden in de woning, kun je het beste van tevoren een inventarisatie laten doen. Als je al weet dat er asbest aanwezig is, is dit zelfs verplicht. De inventarisatie moet worden gedaan door een onafhankelijk bedrijf, dat gaat kijken of en waar zich asbest bevindt en in welke concentratie. Je kunt asbest verwijderen niet laten doen voor er een inventarisatie heeft plaatsgevonden. Na de inventarisatie kan worden overgegaan tot het asbest verwijderen en hierna kun je verder gaan met het slopen of verbouwen.

Professionele inventarisatie

Als je op zoek bent naar een bedrijf waaraan je de asbestinventarisatie kunt uitbesteden, ben je bij Best Vision Groep aan het juiste adres. Dit bedrijf houdt zich bezig met het inventariseren van asbest in verschillende gebouwen, zodat asbest verwijderen gemakkelijker en vooral veiliger wordt. Voor je asbest verwijderen kunt moet je altijd een inventarisatie laten uitvoeren en Best Vision kan dit voor je doen. Als je kiest voor een asbestonderzoek van Best Vision, kun je onder andere rekenen op een volledig onderzoek, dat onder andere bestaat uit:

  • volledige deskresearch
  • visuele inspectie, inclusief licht destructief onderzoek
  • monstername van asbestverdachte materialen
  • beoordeling van de staat en omvang
  • bepalen van het potentiële risico
  • uitvoeren van laboratoriumanalyse van de materiaalmonsters
  • rapportage

Voor je asbest verwijderen kunt moet er altijd een rapport zijn opgesteld om een sloop- of renovatiemelding te kunnen doen bij de gemeente. Zonder dit rapport kan dit niet worden gedaan en kan het asbest verwijderen niet doorgaan en ligt de verbouwing stil. Na de inventarisatie en het opstellen van het rapport kun je het asbest verwijderen laten en doorgaan met de verbouwing. Het laten verwijderen van het asbest moet worden uitbesteed aan een ander bedrijf, omdat Best Vision Groep een onafhankelijk bedrijf is dat zich alleen specialiseert in het asbestonderzoek. Het is belangrijk dat je asbest verwijderen uitbesteedt aan een professional, omdat je zelf veel risico loopt om blootgesteld te worden aan deze schadelijke stof. Wil je dit voorkomen? Dan kun je het altijd beter laten doen door een ervaren professional die verstand van zaken heeft. Je kunt dan snel weer verder met de verbouwing en je woning aanpassen tot je droomhuis of de gebreken van je huis verhelpen. Op www.bestvision.nl kun je alles lezen over asbest, hoe het verwijderd wordt, wat de risico’s voor de gezondheid zijn en bovenal over het inventariseren van asbest.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.