Cursus en Opleidingen

Cursus boomveiligheidscontroleur voor de inspectie en registratie van bomen

woensdag, 14-12-2016  

terratrainingen - cursus boomveiligheidscontroleur

Nederland is een boomrijk land. Hoewel je in de steden niet al te veel bomen tegenkomt, vind je in de buitenwijken vaak heel veel laanbomen die de hele wijk in de zomer groenkleuren. In de binnenstad heb je vaak één of meerdere parken met veel grote oude bomen. Verder hebben we in Nederland veel dorpen met enorm veel groen en als je in het noorden van Nederland bent, dan kun je vrijwel overal om je heen wel bomen zien. Nederland kent dan ook bijna net zoveel laan- en straatbomen als inwoners. Het zijn er inmiddels ongeveer 15 miljoen. Bomen in bossen hoeven niet geïnspecteerd te worden. Als deze ziek worden of door een storm uit de grond worden gerukt, dan zijn er geen auto’s, wegen en huizen in de buurt die beschadigd kunnen raken. Maar met straat- en laanbomen is dat dus wel het geval. Het is daarom heel belangrijk dat deze bomen goed in de gaten worden gehouden en dat zieke of zwakke bomen voortijdig worden gedetecteerd. Een boom die omvalt, kan in een buitenwijk zo maar op een auto vallen. Dat is vervelend maar nog geen ramp. Maar wat als er iemand in die auto zit? Bomen zijn mooie objecten die we moeten koesteren en preserveren. Maar zodra we ze in een bewoonde omgeving planten dienen we ze dus ook goed in de gaten te houden. Hiervoor moeten mensen worden opgeleid. Mocht je voor je functie ook bomen moeten controleren, dan zal je een cursus boomveiligheidscontroleur (BVC) moeten volgen. Tijdens deze cursus boomveiligheidscontroleur komen de volgende zaken aan bod:

  • Controlewerkzaamheden
  • De registratie van de resultaten
  • De interpretatie van de resultaten
  • Het leren begrijpen van de lichaamstaal van de bomen

Bij de cursus boomveiligheidscontroleur wordt gebruikt gemaakt van de Visual Tree Assessment (VTA) methode. Hierdoor ben je altijd goed voorbereid op het examen. De cursus boomveiligheidscontroleur is bestemd voor werknemers die binnen het kader van de wettelijke zorgplicht de taak hebben om bomen te controleren. Omdat een leek een gezonde boom van niet een zieke boom kan onderscheiden, is er wel degelijk een cursus boomveiligheidscontroleur nodig. Met de cursus boomveiligheidscontroleur zal je in staat zijn om vaak al in één oog opslag te zien of de boom gezond en sterk is of niet.

Een cursus boomveiligheidscontroleur volg je via terratrainingen.nl

Mocht je een cursus boomveiligheidscontroleur willen of moeten volgen, dan kun je dit doen via Terra Trainingen. Je kunt meer informatie vinden op de website terratraininen.nl. Terra Trainingen geeft verschillende trainingen die met de groene wereld te maken hebben. Dus een cursus boomveiligheidscontroleur hoort hier zeker bij. Als je een cursus gaat volgen dan kun je de volgende aspecten verwachten. Allereerst leer je de basisprincipes van VTA. Verder leer je om uiterlijke kenmerken te inventariseren en je leert ook hoe je een rapportage moet opstellen. De cursusduur is 6 dagdelen. De prijs van de cursus boomveiligheidscontroleur is 470 euro exclusief BTW en examen. Er gelden geen voorwaarden tot deelname. Elke training die je volgt wordt afgesloten door één examen. De kosten voor dit examen bedragen 250 euro per persoon.

Schrijf je in voor de cursus via de site

Als je je in wilt schrijven, dan kan dit via de website. Je kunt op de site een overzicht vinden van alle ingeplande cursussen. Je vindt hier ook de locatie, de kosten, en de data. Achter elke optie vind je een knop waarmee je je direct in kunt schrijven. Mochten de data niet goed uit komen, dan kun je er zelf voor kiezen om te wachten totdat er nieuwe data worden gepubliceerd.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.