Woning en Tuin

De zoektocht naar het juiste naamplaatje

donderdag, 4-1-2018  

Naamplaatjes - NaambordenCentrale

Ik ben onlangs verhuisd. Eerst woonde ik in een flat in de grote stad waar ik anoniem door het leven ging. Ik had dan ook geen naamplaatje. Dat leek me niet nodig. Een paar goede vrienden wisten mijn huis wel te vinden. En verder had ik helemaal geen behoefte aan bezoek. Nu is dat wel anders. Ik woon in een gezellige woonwijk in een klein dorp aan de rand van het bos. Een naamplaatje is hier onontbeerlijk. Maar hoe kom je eigenlijk aan een dergelijke naamsaanduiding bij de voordeur? Ik had nog nooit eerder in mijn leven een naamplaatje gekocht. Het internet op dan maar! Bij de Naambordencentrale kon ik mijn hart ophalen. Naamplaatjes in alle materialen en maten. Emaille leek me wel wat. Het is weer eens wat anders dan al dat kunststof. En bovendien spreekt de klassieke, vintage-achtige uitstraling me aan. Bij de Naambordencentrale kon ik bovendien zelf het formaat en een bevestigingssysteem uitkiezen. Ik kreeg zelfs per email een voorbeeld te zien. En drie dagen later lag mijn naamplaatje in de brievenbus. Hoe de bezorger mijn huis heeft weten te vinden is me overigens nog altijd een raadsel…

De toekomst van het naamplaatje

Nu kan ik me geen leven zonder naamplaatje meer indenken. Maar wel vraag ik me af: hoe zit het met de toekomst van de naamplaatjes? Ja, bij de Naambordencentrale is al veel mogelijk. Maar het kan vast nog gekker. Waarom geen naamplaatjes in allerlei vormen en kleuren? En zou iemand ooit al hebben bedacht een 3-D variant te maken? Of nog beter: een afbeelding op het naamplaatje? Ik las dat ze daar nu al mee bezig zijn, maar het is nog in de beginfase. Stel je eens voor wat een vrolijke boel dat zou worden: alle huizen versierd met de prachtigste afbeeldingen! Hoewel ik verwacht dat tegen die tijd meer mensen voor een naambord zullen kiezen. Dat is wat groter en het valt beter op, langs de weg. En dan is er nog iets wat de Naambordencentrale echt een voorloper kan maken: meer aandacht voor duurzaamheid. Ecologisch bewust geproduceerde bordjes. Ik denk dat daar echt vraag naar komt. Waarom niet een naamplaatje dat biologisch afbreekbaar is? Of op de website aandacht besteden aan welke materiaalsoort het beste is voor het milieu? Misschien is het zelfs mogelijk plaatjes te produceren die zonnecellen bevatten en zo energie opwekken? Dan zouden de plaatjes ook digitaal kunnen worden. Dat is nog een ander idee. Een plaatje dat interactief is: je zou dan bijvoorbeeld voor de verschillende bewoners van een huis kunnen instellen of ze thuis zijn of niet.

Wat naamplaatjes nog leuker kan maken

Samenvattend zou ik dus de volgende ideeën willen voorstellen die naamplaatjes nog interessanter en leuker kunnen maken:

  • Naamplaatjes in gekke vormen en kleuren
  • Afbeeldingen op het naamplaatje
  • Duurzame, milieuvriendelijke naamplaatjes
  • Digitale naamplaatjes, bijvoorbeeld op zonnecellen

Vooralsnog ben ik erg tevreden met mijn naamplaatje. Hij is groen met sierlijke letters. En groot genoeg om vanaf de weg te kunnen lezen. Het heeft me al veel bezoek opgeleverd. De buren staan regelmatig op de stoep voor koffie. Soms brengen ze zelfs soep of ander lekkers. Met Sint Maarten komen de buurkinderen om snoep vragen. Maar het allermooiste was nog wel dat ik mijn kat heb teruggevonden dankzij mijn naamplaatje! Hij was weggelopen van huis en al drie dagen zoek. De vrouw die hem gevonden had – aan de andere kant van het bos, nota bene – heeft mij zo kunnen vinden. Ik had namelijk ook maar meteen een plaatje aangeschaft voor om de kat zijn nek! Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.