Mens en gezondheid

Genderidentiteit

donderdag, 3-5-2018  

Er is de laatste tijd in het nieuws steeds meer aandacht voor genderidentiteit en dat is ontzettend belangrijk. Er zijn immers nogal wat personen die zich niet direct kunnen identificeren met het geslacht waarmee zij geboren zijn. Niet iedere jongen voelt zich ook daadwerkelijk een jongen en voor meisjes geldt dat precies zo. Dat betekent niet dat er meteen voor al deze gevallen medische behandelingen noodzakelijk zijn, maar het is wel raadzaam dat wij als maatschappij eens wat meer aandacht krijgen voor het gegeven van genderidentiteit. Zetten we mensen niet te snel in bepaalde hokjes? Proberen we elkaar niet teveel in een keurslijf te stoppen? Er worden immers nogal wat stereotypen gehanteerd met betrekking tot het mannelijke en het vrouwelijke geslacht. Zo moeten de eersten sterk zijn, voor het inkomen zorgen en zich richten op stoere beroepen, terwijl er van de vrouwen juist verwacht wordt dat zij zorgzaam zijn, thuis blijven bij de kinderen en ook kiezen voor zorgzame beroepen. Deze stereotypen proppen ons in een keurslijf waar lang niet iedereen zich prettig bij voelt. En dat maakt het voor mensen nog lastiger om om te gaan met hun genderidentiteit.

Begeleiding bij problemen met genderidentiteit

Het is erg belangrijk om een goede begeleiding te krijgen op het moment dat er problemen worden ervaren met de genderidentiteit. Sommige meisjes zullen bijvoorbeeld graag een kort, jongensachtig kapsel willen hebben, zich het liefst kleden in broeken en stoere outfits en ook in hun spel richten zij zich vooral op zaken die meestal geassocieerd worden met jongetjes. En een deel van de jongens voelt zich juist meer thuis bij het dragen van jurken en rokken, het hebben van lang haar en het spelen met poppen. Herken jij dit bij een van jouw kinderen? Dan hoeft dit niet meteen te betekenen dat er echt problemen worden ervaren met de genderidentiteit, maar het is dan wel verstandig om goede begeleiding te zoeken. Want als jouw kind echt het gevoel heeft in het verkeerde lichaam te zitten, hoe ga je daar dan mee om? En misschien nog wel belangrijker, hoe ga je met de buitenwereld om? Want jullie kunnen het thuis allemaal prima vinden, maar wat voor reacties kun je van buitenstaanders verwachten? Zoals gezegd zijn er strakke indelingen in hokjes en hierdoor kun je nogal wat kritiek verwachten van anderen. Er kunnen bijvoorbeeld steeds opmerkingen gemaakt worden over de keus voor een bepaald kapsel of over de kleding die gedragen wordt. Dat soort situaties maakt het nog lastiger om goed met de genderidentiteit om te gaan, want niemand vindt het immers leuk om er steeds op gewezen te worden dat hij of zij anders is dan de rest, dat je als het ware niet normaal bent.

Check-in Coaching

Goede coaching rondom genderidentiteit is dus van belang, om de situatie goed mogelijk aan te kunnen pakken. Bij Check-in Coaching zijn zij echt gespecialiseerd in deze problematiek en zij bieden verschillende middelen aan:

  • individuele gesprekken
  • gezinsgesprekken
  • psychologisch onderzoek
  • voorlichtingen, trainingen en lessen

De eerste drie punten zijn echt gericht op situaties waarbij het al bekend is dat er hulp nodig is op het gebied van genderidentiteit. Zowel voor kinderen bieden zij hulp aan, maar ook voor volwassenen die in transitie willen gaan. De voorlichtingen, trainingen en lessen kunnen preventief ingezet worden, bijvoorbeeld: hoe ga je als leraar of sporttrainer om met dergelijke kinderen? Ook geven zij bijvoorbeeld lessen op scholen aan kinderen over hoe om te gaan met gender en identiteit. Om zo duidelijk te maken dat er meer vormen zijn dan de stereotype jongen en meisje. Voor begeleiding op het gebied van genderidentiteit kun je dus terecht bij Check-in Coaching.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.