Woning en Tuin

Het voordeel van de makelaarscourtage

maandag, 7-5-2018  

Wat is makelaarscourtage? - Makelaar Kosten

Wanneer het gaat om het verkopen van een huis, dan zijn er duizenden websites op het internet die tips en advies geven. Veel van de website bestaan echter niet uit feiten. Zij bestaan uit meningen die gegeven zijn door mensen die een bepaalde visie hebben op de manier waarop het verkopen van een huis plaatsheeft. Dit is jammer, want hierdoor ontstaan er misverstanden die uiteindelijk duur kunnen worden voor de mensen die wel echt hun huis willen verkopen. Zo is de makelaarscourtage nog altijd een vreemde eend in de bijt voor veel mensen. Akkoord, je wilt niet te veel moeten betalen bij het verkopen van je huis en aangezien de makelaarscourtage een percentage is van het verkoopbedrag, is het misschien aantrekkelijker om te kijken naar een van de internetmakelaars die dit niet rekenen. Maar dit wel het hele verhaal? Heb je nagedacht over alle stappen die gezet moeten worden binnen een verkooptraject? Het schoonmaken, fotograferen, beschrijven, de rondleidingen en het activeren van alle verkoopkanalen? Wanneer je dit naast de kosten legt, pas dan zie je waar je echt voor betaalt. En dan kan de makelaarscourtage ineens heel erg interessant zijn, want dit is in feite een stok achter de deur.

Waarom makelaarscourtage kiezen?

De makelaarscourtage beslaat een groot deel van de kosten bij het verkopen van een huis. Dat is jammer, maar aan de andere kant is het een handige manier om de makelaar aan het werk te zetten. Stel je voor dat een makelaar alleen een vaste prijs zou rekenen, zoals veel internetmakelaars doen. Dan hebben deze makelaars er wel baat bij om jouw huis te verkopen, maar de verkoopprijs is dan niet relevant. Voor het verkopen tegen een veel hogere prijs krijgen zij namelijk niets extra. Dat lijkt een argument dat niet belangrijk is, maar uit de ervaringen van veel mensen kun je duidelijk opmaken dat dit helaas wel de realiteit is. Op het moment dat er gewerkt wordt met makelaarscourtage verandert alles echter. De makelaarscourtage is een percentage over het verkoopbedrag. Verkoopt de makelaar jouw huis voor veel meer geld dan de vraagprijs was, dan betekent dit automatisch dat de makelaar ook veel meer geld verdient aan de klus. De makelaarscourtage zorgt er dus niet alleen voor dat de makelaar jouw huis snel wil verkopen, maar er ook het best mogelijke bedrag voor wil krijgen. Zo verdient hij er zelf namelijk meer aan en dat maakt het interessant. Ook voor jou natuurlijk: Je betaalt wellicht iets meer voor de makelaar, maar hoe belangrijk is dit wanneer je duizenden euro’s meer kunt krijgen voor jouw vastgoed?

Kosten vergelijken?

De makelaarscourtage is niet het enige waar je naar kunt kijken bij het vergelijken van de kosten. De opstartkosten per makelaar lopen vaak ook sterk uiteen. Maar wat echt interessant is, is dat er veel makelaars zijn die verborgen kosten hanteren in de vorm van een exclusiviteitscontract of intrekkingskosten. Bekijk echter altijd het hele plaatje wanneer je op zoek gaat naar een makelaar. Het gaat niet alleen om de kosten. Je wilt immers vooral jouw huis, appartement of andere woning verkopen en dan is het succes van de makelaar veel belangrijker. Je wilt een makelaar vinden die de diensten aanbiedt die je nodig hebt om een succes te maken van jouw verkoop. Dan zijn de kosten niet het meest belangrijk, zeker niet wanneer je ziet dat een iets duurdere makelaar veel meer geld kan krijgen voor jouw huis. De prijs van de makelaar is dan misschien wel hoger, je krijgt er ook veel meer geld voor terug.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.