Dieren en Toebehoren

Ontspannen wandelen door gedragstherapie voor honden

maandag, 16-4-2018  

De meeste mensen hebben hun hond vanaf dat ze puppy zijn. Wij kregen Clif, onze hond, pas toen hij wat ouder was. Hij woonde twee jaar bij een ander baasje die naar het buitenland ging. Het bleek om een Bordercollie te gaan. Dit is een ras met een zwart-witte vacht dat oorspronkelijk werd gefokt om schapen te drijven. In huis was Clif meteen heel lief en sociaal. Maar tijdens het wandelen was hij niet te houden. Ik vroeg aan het oude baasje of hij dit herkende, maar hij vond het niet belangrijk genoeg. Hij had ook nooit aan een cursus of gedragstherapie voor honden gedacht. Omdat Clif nog maar net bij ons was, besloot ik hem nog even de tijd te geven. Misschien was hij gewoon onrustig omdat hij in een vreemde omgeving was. We gingen een weekend weg met onze familie en mijn ouders merkte op dat de hond wel erg onrustig was. Hij trok steeds aan de riem, zelfs zo hard dat hij zichzelf er bijna mee verstikte. Als hij een andere hond zag, begon hij meteen te blaffen en viel hij er naar uit. Hij ging vaak plat liggen als hij andere honden tegenkwam. Mijn moeder adviseerde om toch eens uit te zoeken of gedragstherapie voor honden iets voor Clif zou zijn. In Venlo vond ik een hondenschool met groepscursussen voor honden. Als die niet zouden helpen, kon ik altijd nog individuele gedragstherapie voor honden inschakelen.

Groter zelfvertrouwen hond en baasje door gedragstherapie voor honden

De eerste weken hebben we deelgenomen aan de groepslessen. Met verschillende opdrachten gingen we aan de slag. Samen met andere honden en baasjes kregen we oefeningen voor een ontspannen wandeling. We leerden trucjes waarmee we ervoor konden zorgen dat de hond beter onze commando’s op zou volgen. Tijdens de cursus kwam ook een stukje gedragstherapie voor honden aan bod. Ik kreeg bijvoorbeeld uitleg over waarom Clif altijd plat ging liggen voordat hij andere honden zag. Ik had geen idee wat de oorzaak was en hoe Clif zich voelde. Maar het blijkt dat honden dit doen omdat ze zich onzeker en gespannen voelen. Ik vond het altijd heel schattig dat Clif met een poot op mijn voet stond want ik dacht dat dat een blijk van liefde was. Maar tijdens de cursus kwam ik erachter dat dit puur dominant gedrag van Clif was. Na enkele weken in de groep geoefend te hebben, kwam ik samen met de groepsleider tot de conclusie dat het misschien toch beter was om individuele gedragstherapie voor honden in te schakelen. Clif voelde zich zo onzeker in de groep waardoor de oefeningen niet altijd goed gingen. Voor de individuele trainingen kwam de gedragstherapeut bij ons thuis. Hij concludeerde dat Clif zo onzeker was omdat ik me ook heel onzeker opstelde. Het was dus niet alleen gedragstherapie voor honden, maar ook voor mij als baasje. Samen met de therapeut gingen we uit wandelen en kreeg ik advies over mijn houding tijdens de wandeling en als Clif zich gek ging gedragen. Door mijn gedrag aan te passen, werd Clif ook een stuk ontspannender. Na een paar keer oefenen merkte ik dat Clif zich naar andere honden veel beter ging gedragen en minder aan zijn halsband trok. Dat was een grote opluchting voor zowel Clif als mezelf.

Vervolg individuele training

De individuele gedragstherapie voor honden hebben we inmiddels afgerond. We gaan nog steeds iedere week naar de hondencursus bij Hondenschool Venlo omdat we van mening zijn dat Clif en ik altijd nog wat tips kunnen gebruiken. Maar door de hondentherapie hebben we allebei al veel meer vertrouwen in onszelf en elkaar gekregen en kunnen we samen genieten van een ontspannen wandeling.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.