Bedrijven en Bedrijfsleven

Prototype naar productie

dinsdag, 19-5-2015  

In het productieproces van nieuwe producten is het gebruikelijk om eerst een prototype te maken. Een prototype is een zo eenvoudig mogelijke, werkbare uitvoering van het beoogde eindproduct. Het dient vooral om te controleren of het ontwerp functioneel is en of het product doet waarvoor het bedoeld is. Een prototype kan er behoorlijk anders uitzien dan het eindproduct. Zo is het bijvoorbeeld gemaakt van een ander soort materiaal en heeft het en ander (vaak kleiner) formaat. De weg van prototype naar productie is een lange en vaak moeizame. Zeker bij ingewikkelde producten, zoals machines met veel verschillende onderdelen, is het nodig om flinke aantallen prototypes te maken. Het komt soms ook voor dat verschillende parallelle prototypes moeten komen om het totale functioneren van een product duidelijk in kaart te brengen. Voordat het prototype naar productie mag (het volgende stadium in de ontwikkeling van het product), moet heel goed duidelijk zijn hoe alle onderdelen met elkaar communiceren, hoe ze in elkaar grijpen en of het geheel op de beoogde manier functioneert. Om van prototype naar productie te komen, is het belangrijk dat er een grondige evaluatie plaatsvindt als het gaat om de functionaliteit en de efficiëntie van het prototype. Ook is het goed alvast een indruk te krijgen van de productielast van het gegeven ontwerp. Vragen die dan boven komen zijn bijvoorbeeld:

  • Is het nodig om deze hoeveelheid materiaal te gebruiken?
  • Kunnen we het ene soort materiaal vervangen door een ander soort?
  • Kunnen we een goedkopere productiemethode bedenken voor dit product?
  • Is het product ergonomisch verantwoord (dat wil zeggen: is het gebruiksvriendelijk genoeg)?
  • Kan de productie van dit product nog efficiënter?

Pas wanneer men helemaal tevreden is over de stand van zaken wat betreft de financiële, logistieke, materiële, ergonomische en functionele eigenschappen van het product in spe, wordt het tijd om over te gaan van prototype naar productie.

Productontwikkeling: van prototype naar productie

Wanneer u of uw bedrijf behoefte heeft aan de bouw van een gespecialiseerd product, kunt u terecht bij Jansen Precisie Techniek (JPT). Zoals de naam al zegt zijn wij in het bijzonder gespecialiseerd in de productie, ontwikkeling en het onderhoud van technische producten met zeer kleine onderdelen. Wij helpen fabrikanten zoals u met de productontwikkeling van uw machines en technische hoogstandjes door het proces van ontwerp via prototype naar productie te begeleiden aan de hand van onze jarenlange ervaring en de bijbehorende vakkennis op het gebied van fijnmechaniek. Dat deze fase in de productontwikkeling goed begeleid wordt is van groot belang, want wie een productontwerp van prototype naar productie weet te krijgen, heeft een onmisbare en essentiële stap gezet op weg naar het eindproduct. De fase van productie is namelijk de fase waarin u winst kunt gaan maken op het eindproduct. U kunt dan ook de investeringen terugverdienen die u hebt gedaan in termen van onderzoek, ontwikkeling, experiment, tijd en moeite. Het nauwkeurig afwerken van het productontwerp kan lang duren en veel geld kosten, maar het is belangrijk dat u pas overgaat van prototype naar productie wanneer alle onderdeeltjes prefect in elkaar grijpen. De vakkundige medewerkers van JPT zijn bijzonder ervaren in het begeleiden van een prototype naar productie. Zeker als het gaat om zeer kleine technische toepassingen, is het noodzakelijk dat men voor honderd procent zeker weet dat het productontwerp zal werken wanneer men het in serie gaat produceren. Er dient veel tijd en geld te worden geïnvesteerd in het proces om een prototype naar productie te promoveren, zodat er in een later stadium geen bakken met geld verloren gaan door hele series van misproductie. Onder het toeziend oog van onze technische experts zal uw prototype naar productie gestuurd kunnen worden, nog voordat u “productontwikkelingsstrategie” kunt zeggen. Onze medewerkers gaan bijzonder zorgvuldig te werk en garanderen u topservice en, uiteindelijk, een topproduct. Ook geven zij tips en zij helpen u de kosten voor de productontwikkeling zo laag mogelijk te houden. Zo bespaart u op de voorbereidende processen en kunt u optimaal profiteren van een succesvolle seriële productie. Voor een goed verzorgde gang van prototype naar productie, neemt u dus contact op met JPT. Wij beantwoorden uw vragen met alle plezier, kennis en ervaring die we in huis hebben. Gaat u met ons in zee, dan kunt u rekenen op en respectvolle en vruchtbare samenwerking om uw prototype naar productie te loodsen.

Het best mogelijke resultaat

Samen met u gaan we bij JPT voor het best mogelijke resultaat. U zult mogelijk, net als elke andere fabrikant, gebonden zijn aan beperkingen op budget, ruimte en tijd. Wij zijn gewend hiermee te werken en onder elke denkbare omstandigheden toch het gezamenlijke doel te bereiken en een prototype naar productie door te sturen. In welke fase van productontwikkeling uw product zich ook bevindt, wij denken graag met u mee. Of u nu al een mooi prototype heeft en dit door ons verder wilt laten ontwikkelen, of dat u aan het begin staat van het ontwerpproces: wij kunnen u adviseren, helpen en ondersteunen bij het ontwerp en de uitvoer van een prototype. Naar productie van het beoogde product is het uiteindelijke doel en wij kunnen u in alle stappen daar naartoe begeleiden. Ons deskundige advies bespaart u tijd, geld en materialen. Zo zorgen wij samen met u voor optimale omstandigheden om winst te maken op het product. Bij JPT hebben we ruime ervaring in het begeleiden van een product van prototype naar productie. Neem contact met ons op en ervaar het zelf.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.